OMMETJE GOFFERT 2015

Verhalen bij bekende en onbekende plekken in het Goffertpark

Organisatie: Wim Bilo, Gijs Hoogenboom en René Martens.

Op 3 oktober is door circa 92 buurtgenoten met veel plezier het Ommetje Goffert gelopen. Mede door het goede weer verzamelden zich ’s avonds een grote groep mensen in het Canisiuscollege aan de Goffertweg, alwaar men werd ontvangen door muziek van de groep Schuurmans (een heuse Hazenkamp formatie) en zelfgebakken vulkoeken van leerlingen van de school.

 Na een welkomstwoord van Nachtburgemeester Angela Verkuijlen en de directeur Stipend van het Canisius college zette de stoet zich in beweging naar de Natuurtuin waar Marja Luijben uitleg verzorgde over het educatieve karakter van de tuin en de inzet van veel vrijwilligers. In een sprookjesachtige omgeving werd de groep omringd door fakkels rondgeleid door verschillende soorten landschap.

Vervolgens op weg naar de Jeu de boules vereniging de Valkatties met hun fantastische binnen- en buitenaccommodatie, verscholen in het groen naast de school. Daar werd kort en krachtig door Arnold van de Pol uitleg gegeven over het spel en de spelregels.  Je kunt er recreatief als in wedstrijdverband de sport beoefenen. Volwaardige topsport en gezellige besteding van de vrije tijd in een mooie omgeving

De tocht werd voortgezet door het openlucht zwembad langs een door lichtjes uitgezette route. Daar werd duidelijk gemaakt dat deze unieke zwemvoorziening in belangrijke mate nog bestaat dankzij inzet van omwonenden en vrienden van het bad. Vaak heeft het voortbestaan aan een zijden draadje gehangen, maar even zo vaak hebben acties sluiting voorkomen.

Naast wijkcentrum de Klokkentoren werd de wandelgroep verrast door de aanwezigheid van een kleine volkstuin waar (uiteraard onbespoten) fruit en groente wordt verbouwd door gepassioneerde buurtbewoners. Eens per maand is er ook de gelegenheid om gezamenlijk een maaltijd van eigen kweek te nuttigen.

De route vervolgde richting het stadspark, waar door Gijs Hoogenboom uitleg werd gegeven bij de schuilhut met zijn ronde dak, de moderne bijenstallen en de monumentale panoramabank. De Panoramabank staat op een heuvel van zand dat was vrijgekomen na de aanleg van het Volksbelang en het slechten van de wallen aan het einde van de 19e eeuw.

Wat langer werd stilgestaan bij de aanwezige vijver in het park en uitleg door de amateur bioloog Peter Bellink. Vanwege de vervuiling van het grondwater is er extra aandacht nodig om de kwaliteit van het water op peil te houden. Een omwonende stond stil bij de strijd voor het behoud van de diversiteit van de flora en fauna in het water.

Onderweg naar het openlucht theater werd de stoet wandelaars nog geïnformeerd over de fantastische mogelijkheden die het park biedt voor het doen van “bootcamps”, georganiseerde buitenluchtactiviteiten om het lijf in conditie te brengen en te houden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke mogelijkheden en hindernissen.

 In het openlucht theater volgde een welkomstwoord van de directeur Toine Tax van poppodium Doornroosje, die met passie vertelde over de toekomst van het theater met 1200 zitplaatsen. Zo zou hij graag een verschuifbaar podium willen om gebruik te kunnen maken van de aanwezige klankvijver tussen publiek en artiest. Dat zorgt voor een prachtige akoestiek. Dat het een mooie plek is voor intieme concerten liet singer songwriter Imre Griffioen horen. Hij verraste met een paar mooie zelfgemaakte liedjes.

Buiten het theater volgde informatie over een aan te leggen snelfietsroute door het park als onderdeel van de route van Beuningen naar de universiteit. Problemen die zich daarbij (kunnen) voordoen betreffen de bomenkap en de overlast voor wandelaars.

Bij het in 2006 onthulde monument “de Spade” werd vervolgens stilgestaan bij de  geschiedenis van het park. Honderden arbeiders verplaatsten in de jaren dertig tienduizenden kubieke meter grond zonder gebruik te kunnen maken van machines. Het stadion heeft daarom ook wel de bijnaam “de Bloedkuul”. Dat het monument ook dienst doet als zonnewijzer was voor velen een verrassing.

Op weg naar het eindpunt van de tocht stonden tenslotte enthousiaste jonge mensen onder een partytent klaar om de wandelgroep van diverse soorten thee te voorzien. Zij hebben het  plan om een theehuis in het park te realiseren en lieten plannen en tekeningen daarvan zien. Aan de nachtburgemeester werd een petitie overhandigd.

De wandeltocht eindigde bij de in september geopende lunchroom “Thuis bij Inge”aan de Wezenlaan (voorheen café Goffertzicht). Zij onthaalde de wandelaars met een brede glimlach en zeer gastvrij op allerlei lekkers. Inmiddels was ook de groep mensen gearriveerd die het Ommetje door de Hazenkamp had gelopen. En dat betekende dat veel buurtbewoners na een prachtige wandeling voor de eerste keer kennis konden maken met de nieuwe voorziening in de buurt.
Aan de deelnemers werd een vrijwillige bijdrage gevraagd en deze leverde €75,50 op, waarvoor dank.

 

Het Ommetje was een groot succes. Stadspark de Goffert heeft haar geheimen echter nog lang niet allemaal onthuld. Ommetje de Goffert krijgt het volgend jaar op de eerste zaterdag van de maand oktober dus ongetwijfeld een vervolg!

Wim Bilo.