2019 Ommetje Willemskwartier - Hazenkamp
Bezetting en bevrijding in de wijk

Tijdschema

19:30 uur, verzamelen in Voorzieningenhart ‘t Hert,
Thijmstraat 40.
20:00 uur, start wandeling.
22:00 uur, terug bij ’t Hert.

Programma
Wijkmagazine Hart van Nijmegen organiseert het ommetje ‘Bezetting en bevrijding in de wijk’ door de wijken Willemskwartier en Hazenkamp. De route gaat langs een aantal plekken die beschreven staan in de special ‘Tweede Wereldoorlog in de wijk’ die Hart van Nijmegen in september uitbrengt ter herdenking van ’75 jaar vrijheid’. Onderweg zijn er verrassende optredens die de gebeurtenissen van toen tot leven zullen brengen.

Bevrijding 1945
Marcherende militairen op de Hazenkampseweg ter gelegenheid van het koninklijke bezoek op 2 juni 1945. Regionaal Archief Nijmegen.

Tweede Wereldoorlog - 75 jaar bevrijding
In de wijken Willemskwartier en Hazenkamp begon de Tweede Wereldoorlog op 10 mei 1940 met het opblazen van de Graafsebrug en de St. Annabrug om de Duitse opmars te vertragen. In de bezettingsjaren die volgden werd verzet de kop ingedrukt door mensen te deporteren of te fusilleren. Jonge mannen moesten werken in Duitsland. Joodse bewoners werden gedeporteerd, sommigen wisten echter onder te duiken. De Duitse bezetting eindigde op 20 september 1944 met de bevrijding van Nijmegen door de geallieerden die er echter niet in slaagden de Duitsers definitief te verslaan.
 

En toen begon de oorlog pas goed, want Nijmegen werd frontstad en vooral de Hazenkamp en het Willemskwartier lagen onder vuur. Huizen werden tot puin geschoten en er waren doden te betreuren, maar sommigen bleven op wonderbaarlijke wijze ongedeerd. Bijna iedereen had geallieerde soldaten in huis. Mensen leefden in schuilkelders en doorstonden een strenge winter zo goed en zo kwaad als het ging. Pas op 5 mei 1945 kon de echte bevrijding gevierd worden.

 

Praktische zaken

Het ommetje start en eindigt bij Voorzieningenhart ‘t Hert, Thijmstraat 40. Vanaf 19.30 uur zijn deelnemers welkom. De wandeling start om 20:00 uur en eindigt om circa 22:00 uur.

 

Neem voor de zekerheid een regenjas en een zaklampje mee. Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden, maar een vrijwillige bijdrage aan de Stichting Nacht van de Ometjes is zeer welkom!
Dat mag dan in de collectebus. De deelname is op eigen risico.