2019 Ommetje Oversteek
Sunset March

Tijdschema
Beginpunt: Waalhalla,
Winselingseweg 12
Inloop vanaf 19.30 uur.
Start om 20.00 uur.
Eindpunt Waalhalla circa 22:00 uur.

Het Monument

1944 De Oversteek

Sep 1944 Oversteek 't Meertje

1944 Duitse ladingen Waalbrug

Verslag Sunset March Two.

Het ommetje Waterkwartier / Biezen heeft dit jaar een speciale naam: ommetje Oversteek met het thema Sunset March Two. Er is gekozen voor een tweede “march” deze avond zodat mensen, die het tempo van de Sunset March niet goed kunnen volgen, de oversteek naar het monument op de Oosterhoutsedijk kunnen maken.

 

Tijdens de inloop in Waalhalla is de film “Jong in 1944” vertoond, waarin mensen terugblikken op de gebeurtenissen van toen.

We maken de oversteek, waar saxofonist Bo de Graaf  de muziek vertolkt uit de opera Aida (Verdi) waarin Aida zingt dat ze haar vaderland nooit meer zal terugzien.

Veteraan René, van team 31 dat de Sunset March organiseert, vertelt de geschiedenis van de 48 gesneuvelde militairen en dat de brug het grootste monument in Europa is, waar ’n veteraan iedere avond bij zonsondergang over de brug loopt, terwijl 48 lichtmasten 1 voor 1 aangaan.

Na bloemenlegging door onze gastvrouw en 1 minuut stilte lopen we terug.
Bo speelt weer onder de bogen van de Oversteek, die een geweldige akoestiek blijkt te hebben.

Ter inzage ligt het indrukwekkende boek “DE OVERSTEEK”, met portretten van de militairen die op en rond 20 september 1944 sneuvelden.

Het gastvrije team van Waalhalla zorgt voor een drankje en borrelhapje voor de deelnemers, die daar nog even samen konden napraten. Iedereen bedankt voor zijn/haar bijdrage.