2019 Ommetje Oosterhout
Ich bin ein Oosterhouter

Datum: zaterdag 5 oktober 2019
Beginpunt: De Klif
Eindpunt: Café Merkus (oud Oosterhout)
Inloop vanaf 19.30 uur
Start om 20.00 uur
Einde rond 23.00 uur.

De route is niet geschikt voor mindervaliden. Alternatief is het ommetje op rolletjes.
 Tip: trek goed schoeisel aan en neem een zaklamp mee.

Deelname is gratis (muntgeld kan handig zijn) maar op eigen risico.
Consumpties zijn voor eigen rekening.


Contact
Wouter Witjes
 wwitjes@hotmail.com
en/of Daan Moerkerk ajcmmoerkerk@gmail.com

Verslag

Terugblik Nacht van de Ommetjes – Oosterhout 2019

Na een week vol hevige regenbuien was het zaterdagavond 5 oktober droog en kon het ommetje Oosterhout, dat in het teken stond van 75 jaar vrijheid, van start gaan.

Het ommetje begon bij de Klif met de film ‘Jong in Nijmegen 1944’ waarin middelbare scholieren opzoek gaan naar mensen die jong waren in 1944. Deze film is gemaakt in opdracht van Museum het Valkhof en nam de deelnemers mee in het rampjaar voor de stad Nijmegen. Bekijk de film op YouTube.

Na de film trok de stoet van zo’n 40 deelnemers via het prachtig verlichte Perenlaantje, dat in beheer is van stichting co-bomen, naar de woning van Margot en Servaas. Eenmaal gearriveerd in de woonkamer namen Margot en Servaas de deelnemers mee in de historie van het huis. Zo lag de woning tijdens het rampjaar in de frontlinie, maakte het onderdeel uit van het Manneneiland en herinneren velen zich nog de verplaatsing van de woning.

De volgende stop was aan de dijk bij monument ‘De Oversteek’ waar veteraan René de betrokkenen­­ meenam in de ontwikkelingen die daar hebben plaatsgevonden en de gedachte achter de Sunset March. Na het indrukwerkende verhaal van René sloten we het bezoek af met het aansteken van een kaars als eerbetoon aan alle gevallen die zich hebben ingezet voor onze vrijheid.

Vervolgens werd de tocht voortgezet richting ‘oud’  Oosterhout met onderweg een muzikaal intermezzo aan de voet van de dijk ter hoogte van de Oude Groenestraat.

Via park Tergouw arriveerden we bij de Sint-Leonarduskerk in Oosterhout. Bestuursleden Walter en Hans vertelden over de historie van de kerk en toekomstige ontwikkelingen. Tijdens de terugblik kwam naar voren dat de kerk grotendeels gespaard is gebleven tijdens de oorlog. Na deze uitleg was er gelegenheid de expositie over Oosterhout in de oorlog te bekijken. De omgeving was voor vele herkenbaar en dat maakte wederom indruk.

Ondertussen waren we al een kleine drie uur onderweg en liep het tegen 23.00uur. Een mooie tijd om af te sluiten met een borrel bij Café Merkus!

Het was een zeer geslaagde avond waarbij Oosterhouters elkaar in een bijzondere setting nog beter hebben leren kennen. Sprekers en deelnemers dank voor jullie bijdrage!

Daan Moerkerk en Wouter Witjes