2019 Ommetje Goffert
Bommen & Granaten

1945 Wezenlaan 239

Familie Martens met hun Engelse soldaten van de 51e divisie.

1944 Tanks in de Hertstraat

Stolperstenen Hazenkamp
Uit de Hazenkampwijk zijn 7 oa. joodse families vermoord.
Fam. Frank (4)  Leeuwstraat 39
Fam. Brendel (2) Leeuwstraat 69
Fam. Cohen (1) Groenestraat 290

75 jaar bevrijding

Dit jaar besteden de Ommetjes aandacht aan het oorlogsverleden. Op de Goffert stonden eerst de kannonen van de Duitsers gevolgd door de beschietingen van de Engelsen richting Kranenburg en de Ooy. Mijn ouders woonden aan de Wezenlaan met als gevolg scheuren in de muren. De inwonende Engelse militairen hebben nog jarenlang contact gehouden met mijn ouders.
Volgens Jan Boekhoorn - Wezenlaan, tekenleraar aan o.a. de NSV Nijmeegse Schoolvereniging stond er een muur van Engelse benzinevaten gestapeld vanaf het Goffertstadion tot aan het zwembad.
Wie heeft nog Goffertfoto's uit die periode?

Goffert - Britse granaat gevonden

Bron: De Gelderlander.
Goffert granaat.jpg2019 Tijdens het inrichten van het concertterrein van Guns N' Roses in het Nijmeegse Goffertpark is maandagmiddag een Britse granaat gevonden uit de Tweede Wereldoorlog.
 

Veel meer granaten

Gijs Hoogenboom: Direct na de oorlog hebben we als jongetjes al heel veel granaten in het Goffert­park gevonden. Hij weet zeker dat er nog veel meer granaten in de grond zitten. Ze gingen nooit spontaan af, omdat ze niet op scherp stonden. We hebben natuurlijk wel het kruit eruit gehaald, zodat we daar andere dingen mee konden laten ontploffen. In De Goffert werd vroeger ook het Grote Vuurwerk afgeschoten tijdens Koninginnedag.
De Goffert gevaarlijk?
Lees hier het verhaal van René.

 

Het Goffertpark, inclusief de speelweide van NEC, deed tijdens operatie Market Garden dienst als kampement. Er stonden zo’n twintig kanonnen om granaten af te vuren ter ondersteuning van het geallieerdenoffensief Veritable in het Reichswald. De explosieven zijn blijven liggen, nadat in 1944 de Engelse militairen vanaf hier granaten afvuurden.

 

Gelukkig stond het palletje op 'veilig'. Er was geen moment ontploffingsgevaar.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft na de vondst direct het explosief  weggehaald en in de Groesbeekse bossen laten ontploffen.

Van Theo Verbiessen -  op Facebook Oud Nijmegen.
Op de Goffert werden enorme kanonnen geplaatst. Bij het eerste schot naar het noorden (waar naar toe weet ik niet, vermoedelijk richting Arnhem) kwamen op de Wezenlaan de pannen naar beneden. Op de Dobbelmannweg kwamen delen van de plafonds naar beneden. De geweldige koperen hulzen mochten wij mee nemen. Maar die lieten wij liggen. De zwarte kisten waren belangrijker want door kon je de kachel mee stoken. Omdat er geen pomp stations waren werden de benzine tanks vaak aan de zuidkant van de blinde muren op gestapeld. De munitie werd vaak paralel aan de tuinmuurtjes (Vossenlaan) opgeslagen.Veel zaken kan ik mij nog goed herinneren.