Ommetje Dukenburg

Organisatie:
- Inge, Helmut, Caroline en
   Hette.

Met dank aan:
- Jacqueline van den Boom
- Peter Saras

 

Nacht van de Ommetje Dukenburg

Superblij was het team van vier wijkbewoners die het Nachtommetje Dukenburg jaargang 2018 op poten zette: het regende dit jaar gelukkig niet!
 

De opkomst kwam tegemoet aan de verwachting van het vierkoppige team. Een kleine vijftig deelnemers werden verdeeld over twee groepen.

 

In wijkcentrum De Grondel in Zwanenveld was op deze oktoberzaterdag de opening van een nieuwe fitnessruimte voorafgegaan. Daarvan bleven enkele mensen plakken om ook het Nachtommetje mee te lopen of te wel: evenement-liften noem je dat. Er was voor de lopers koffie en de mogelijkheid om alvast lootjes te kopen voor de loterij, dit jaar iets nieuws. Na een welkomstwoordje konden de twee groepen op pad.
 

Dat pad was allereerst de Teersdijk, waarover Mariken en Moenen naar en van Antwerpen waren gereisd. Mariken, bewegen en groen waren de drie thema’s.

Tussen het nog zomergroene loof van de vele eikenbomen aan de Teersdijk werd kort maar krachtig de geschiedenis van deze verbindingsweg van Nijmegen via Breda naar Antwerpen verteld. Om even later te genieten van het spel van Mariken en Moenen, in de voortuin van de enige overgebleven boerenbehuizing van weleer.

 

‘Het Hert’ waar lange tijd de bekende schilder Ted Felen woonde en werkte. Moeder-overste van de orde waartoe Mariken uiteindelijk haar toevlucht nam, vertelde samen met haar hulphond fragmenten uit het leven van M en M.

 

Met twee pauzes bij twee bomen waarover een bomenkenner details wist te vertellen, loste groep twee de eerste lopers af in de basisschool Prins Maurits. Om te genieten van een fris hapje en het complete Marikenverhaal geïllustreerd door een wijkbewoner.
Vier elfjarige meisjesleerlingen van de school dansten vervolgens de sterren van de hemel.

 

Op ging het daarna naar de Geologenstrook. Een oude rivierarm van de Maas vormt hier de geschiedenis. Waarvoor ‘recent’, Pinksteren 2010, landelijke mediabelangstelling ontstond, nadat een bewoonster een krokodil het water in zag plonsen.

En wat zagen de wandelaars aan de overkant?

Een paarse krokodil versierd met ledlampjes, die door zijn baasje/vrouwtje werd uitgelaten.

Het dier beweegt nog steeds de gemoederen.

De plaatselijke TV maakte intussen opnamen, terug te vinden op Youtube.
 

De laatste stop tijdens de wandeling was aan de 63e straat in Zwanenveld. Hier was er aandacht voor de operatie Steenbreek. Stenen er uit, groen er in. De buren in dit toch al bijzondere straatje hadden het heel gezellig ingericht en voor elkaar. Er waren eetbare steentjes. Het eerste bord van de actie Steenbreek werd hier naast kleine plantjes in de grond gezet.
 

Het laatste uurtje in De Grondel was ingeruimd voor wat napraten en … de loterij.

Alle prijsjes (van sponsoren zoals bedrijven, zzp-ers en particulieren) gingen de deur uit.

Het team van vier vrijwillig wijkbewoners N8 Ommetje Dukenburg waren blij dat iedereen tevreden naar huis ging.

Eerlijk gezegd was het een beregezellig Nachtommetje. Iedereen nogmaals bedankt en tot volgend jaar...